https://yle.fi/uutiset/3-10929803

Ison-Britannian uuden pääministerin Boris Johnsonin mielestä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan avoimena pitävä backstop-sopimus tulisi hylätä kokonaan, jotta sopimuksellinen EU-ero saataisiin aikaan. Backstop-sopimus on osa EU-erosopimusta, joka laadittiin edellisen pääministerin, Theresa Mayn aikakaudella. EU ilmoitti jo jyrkästi, ettei EU-erosopimusta ryhdytä juttelemaan uudelleen. 

 

Mielestäni EU toimii tilanteessa täysin oikein. Niin kuin jutussakin jo sanottiin, Irlannin olisi mahdotonta hyväksyä Britannian EU-eroa, jos backstop ei toteutuisi, sillä rajan sulkeminen voisi olla sytyke Irlantia aiemmin koetelleille uskonnollisille väkivaltaisuuksille. Mielestäni Johnsonin toiminta on pidemmän päälle harkitsematonta ja tuntuu siltä, että oma tavoite on saatava läpi keinolla millä hyvänsä. Perusteina backstopin hylkäämiseen Johnson sanoikin vain, että sopimusta ei olisi mahdollista toteuttaa, sen enempää asiaan – ainakaan julkisesti- pureutumatta. Onneksi tällaisella toiminnalla Johnson ei tule saamaan tahtojaan läpi, ja viime päivien uutisointien perusteella on hän menettänyt myös enemmistönsä Britannian parlamentissa. 

 

Tällä hetkellä parlamentissa asiat vaikuttavat olevan solmussa niin pahasti, että Britannian historian lyhytkautisimman pääministerin titteli Johnsonille alkaa olemaan enemmän mahdollisuus kuin mahdottomuus.