Suomi aloitti heinäkuussa puolivuotisen kautensa EU:n puheenjohtajana ja tämän seurauksena EU:n asioiden takia lennot Brysselin ja Helsingin välillä ovat lisääntyneet huomattavasti. Ylen nettisivuilla julkaistussa uutisessa ”EU kehottaa virkamiehiään välttämään Finnairia – Finnairin lennot voivat maksaa moninkertaisesti kilpailijoihin verrattuna” (25.8.2019) kerrotaan, että osaa EU:n työntekijöistä on pyydetty välttämään Finnairia, koska Finnairin lentojen hinnat ovat suuret verrattuna joihinkin lentoyhtiöihin. Uutisessa kerrotaan myös, että Finnair on ainoa lentoyhtiö, joka tekee suoria lentoja Brysselin ja Helsingin välillä, joten kilpailua ei ole.

Mielestäni on harmi, että EU:n budjettiosasto on kehottanut EU:n työntekijöitä valitsemaan halvempia matkustusratkaisuja (esimerkiksi lentää vaihdollisella lennolla). EU:n tavoitteisiin kuuluu ilmastonmuutoksen torjuminen, joten minua henkilökohtaisesti uutinen hieman mietityttää. Jos ilmastonmuutos on EU:llekin tärkeä asia, miksi sen työntekijöitä yritetään houkutella halvempiin lentovaihtoehtoihin, jotka saastuttavat ja kuluttavat polttoainetta paljon enemmän kuin noin 100 euroa kalliimpi suora lento? 100 euroa enemmän maksavat suorat lennot tuskin EU:n raha-asioissa hirveästi mihinkään vaikuttavat. Uskon myös, että jos työntekijöiltä kysytään, he valitsevat mieluummin suoran lennon, jolloin myös aikaa säästyy.

Uutisessa kerrotaan, että kilpailua ei ole Brysselin ja Helsingin välisillä lennoilla, koska Finnair on ainoa toimija kyseisen välin suorilla lennoilla. Mielestäni olisi hyvä, jos EU ja Finnair pystyisivät tarvittaessa tekemään keskenään jonkinlaisen sopimuksen, jolla päästäisiin kummallekin osapuolelle mieluiseen ratkaisuun. Jos EU:n budjettivirasto ei jostain syystä suostu maksamaan lennoista Finnairin pyytämää hintaa, uskon, että Finnair voisi tulla hieman hinnassa vastaan. Finnair tuskin haluaisi luopua ”vakiomatkustajistaan”, jotka lentävät väliä usean kuukauden ajan moneen kertaan.

 

https://yle.fi/uutiset/3-10937546