https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ranska-vastustaa-eu-mercosur-kauppasopimusta-brasilian-ilmastopolitiikan-takia/7522130#gs.za5boi

Mtv:n uutinen kertoo Ranskan vastustavan Euroopan Unionin sekä Mercosurin kauppa-alueen eli Brasilian, Argentiinan, Paraguayn ja Uruguayn muodostaman kauppavyöhykkeen välistä kauppasopimusta Brasilian ilmastopolitiikan vuoksi. Ranska on sitä mieltä, että Brasilian ilmastopolitiikka on huolimatonta, koska se on heidän mukaansa antanut Amazonin sademetsien palaa kontrolloimattomasti jo monen viikon ajan. Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on puolestaan syyttänyt ympäristö- ja kansalaisjärjestöjä “ympäristöpsykoosin” lietsomisesta.

Mielestäni juurikin tämä “ympäristöpsykoosi” on suuri syyllinen siihen, miksi esimerkiksi Suomessa hyödyllisiä työpaikkoja esimerkiksi energiantuotannossa vähenee ja siirtyy muun muassa Kauko-Idän maihin kuten Kiinaan, jossa tämä sama tuotanto aiheuttaa moninkertaiset päästöt. Tämä ympäristöhysteerinen kehitys on mielestäni huolestuttavaa ja turhaa ihmisten ideologista ohjailua toimimaan nopeasti. On totta, että ihmiskunnan on luovuttava esimerkiksi fossiilisista polttoaineista ja huolehdittava metsien säilymisestä ja monimuotoisuudesta selviytymisensä vuoksi, mutta turha hätäily ja paniikin lietsominen on mielestäni turhaa, koska asiat ratkaistaan paremmin ajan kanssa tutkimuksella ja esimerkiksi teknologian avulla, eikä esimerkiksi nostamalla Suomessa ajoneuvoveroa polttomoottoriautojen osalta kestämättömän korkealle, varsinkaan kun se ei ole vielä pitkään aikaan autoilun kannalta järkevää Suomessa.

Tämä globaali ympäristöhysteria on mielestäni selvästi Brasiliankin tilanteen taustalla. Amazonin sademetsien palaminen on toki iso ongelma, joka tulee ratkaista, mutta ei turhaa paniikkia lietsomalla ja osoittelemalla syyttävällä sormella pelkästään Brasilian hallintoa kohtaan. Ranskan toiminta varsinkin on vastuutonta ja todella lapsellista. Kaikista käsittämättömintä on kauppasuhteen vastustaminen EU:n ja Mercosurin kauppavyöhykkeen kanssa, koska siihen kuuluu muita maitakin kuin Brasilia, jotka eivät ole Ranskankaan mukaan syyllisiä Amazonin sademetsien paloon. On järjetöntä rangaista muita maita tai koko järjestöä yhden maan väitettyjen virheiden vuoksi.