Onko Venäjä alkanut pehmentyä? Ylen 23.8.2019 julkaisemassa uutisessa ’’Analyysi: Idän kovanaama horjuu – sähköinen viisumi on Venäjältä myönnytys, joka lähentelee viisumivapautta’’ kertoo Vladimir Putinin esitelleen Helsingin vierailullaan viisumivapautta lähentelevän myönnytyksen EU-maita kohtaan. Alustavasti viisumi on hankittavissa internetin kautta ilmaiseksi ja nopeasti. Viisumi koskee matkustusta Pietariin ja Leningradin alueelle. Venäjä on aiemmin ajanut kaksipuolista viisumivapautta EU-maiden kanssa, mutta Ukrainan kriisi on lopettanut suurimmaksi osaksi lopettanut keskustelut.

 Askel on mielestäni suuri kohti uutta vapaampaa yhteistyötä Venäjän kanssa. Venäjä ei ole aiemmin ollut halukas myöntämään yksipuolisia myönnytyksiä, joten kyseinen ’’viisumivapaus’’ kertoo Venäjän yhteistyöhalukkuudesta ja Venäjää kohtaa asetettujen pakotteiden puremisesta. 

  Viisumivapaus kumpaankin suuntaan helpottaisi runsaasti esimerkiksi matkailua ja näin ollen myös turismivirran mukana kulkeva vauraus saattaisi tuoda mahdollisia lisätuloja Venäjälle ja muihin EU-maihin.

  En ole kuitenkaan varma, kannattaisiko molemminpuolista viisumivapautta vielä tehdä tai suunnitella. Venäjän talouden laskiessa ja pakotteiden purressa vielä enemmän, Venäjä joutuisi myöntymään sopimuksiin, joissa on suhteessa enemmän hyötyä EU-maille. EU:lla on mielestäni käsissään kaikki valttikortit. Venäjää ei kuitenkaan tulisi ärsyttää ja työntää liian pitkälle.

 

Linkki uutiseen: https://yle.fi/uutiset/3-10935994